Het voelt goed om dankbaar werk te doen

Marlijne (vrijwillige voorlezer)

Veel gestelde vragen

Waar kan ik wat voorlezen?

Rijswijk (bij Den Haag)

In Rijswijk worden fictie, non-fictie, school- en studieboeken voorgelezen. Het varieert van bestsellers en jeugdboeken tot fantasy en literaire romans die in de boekhandels en bibliotheken te vinden zijn. Daarnaast schoolboeken voor basis- en middelbaar onderwijs, zoals verschillende taalmethodes, geschiedenis, aardrijkskunde en de exacte vakken. Maar ook studieboeken voor (v)mbo en praktijkonderwijs.

Dedicon Rijswijk
J.C. van Markenlaan 3 (7e etage)
2285 VL  Rijswijk

Grave (bij Nijmegen)

In Grave worden ook romans voorgelezen. Maar vooral gesproken kranten en tijdschriften worden hier gemaakt. Van de Libelle en LINDA tot Voetbal International, De Groene Amsterdammer en de Kijk.

Dedicon Grave
Traverse 175
5361 TD  Grave

Op welke tijden kan ik voorlezen?

Rijswijk

  • Maandag tot en met vrijdag: van 08.15 tot 21.15 uur
  • Zaterdag: van 10.15 tot 16.45 uur

Grave

Kranten en tijdschriften: maandag tot en met vrijdag van 08.45 tot 17.15 uur

Als je in Grave boeken wilt voorlezen kan dat op de volgende dagen en tijden:

  • Dinsdag, woensdag, donderdag: van 18.00 tot 21.30 uur
  • Vrijdag: van 13.00 tot 17.00 uur
  • Zaterdag: van 09.00 tot 13.30 uu

Wat is de procedure om als voorlezer aan de slag te gaan?

Je meldt je aan door de online stemtest te doen. Je geeft hier tevens aan welke locatie jouw voorkeur heeft en bij Grave of je het liefst kranten en tijdschriften of boeken wilt lezen. Binnen twee weken krijg je van onze coaches bericht. Bij een positieve stemtest word je uitgenodigd voor een auditie op de locatie van jouw voorkeur. Dan krijg je meteen een kijkje in onze keuken en kun je voorproeven hoe het is om straks als voorlezer aan de slag te gaan.

Ben je door de stemtest én auditie heen gekomen? Dan word je uitgenodigd voor een intensieve opleiding om uiteindelijk zelfstandig aan de slag te gaan als voorlezer. Op beide studiolocaties zijn coaches en studiotechnici aanwezig die er voor gaan zorgen dat je beslagen ten ijs komt.

Wat biedt Dedicon haar vrijwillige voorlezers?

Opleiding

We koesteren onze voorlezers en hun talent. Daarom wordt er na de selectie flink in je geïnvesteerd. Je wordt intensief gecoacht door onze professionals. Zo leer je hoe je je stem het beste kunt gebruiken, oefen je in ‘a vue’ voorlezen voor de kranten en tijdschriften en leer je omgaan met de opnameapparatuur.

Reiskosten

Als je bij Stichting Dedicon als vrijwilliger aan de slag gaat, vergoeden wij de werkelijk gemaakte reiskosten van openbaar vervoer of een kilometervergoeding voor de auto of fiets.

Verzekeringen

Dedicon is WA-verzekerd en heeft voor zijn vrijwilligers een ongevallenverzekering afgesloten. Je bent daarmee op weg van en naar de studio en tijdens het verblijf in de studio verzekerd tegen mogelijke ongevallen. Daarnaast kun je gebruikmaken van de collectieve zorgverzekering die Dedicon heeft afgesloten met CZ.

Nieuwe contacten

Je staat niet alleen als vrijwilliger; inmiddels zijn er bij Dedicon al bijna 300 vrijwilligers actief. Samen met de 135 medewerkers zijn de onderlinge contacten altijd gezellig en ongedwongen. Grote kans dus dat je nieuwe mensen leert kennen.

Een mooi eindproduct

Samen maken we een prachtig product. Je zorgt er samen met ons voor dat mensen met een leesbeperking steeds zelfstandiger kunnen leren en leven. 

Wat doet Dedicon?

Stichting Dedicon is een gesubsidieerde organisatie, zonder winstoogmerk. De enige winst die we nastreven is dat iedereen kan lezen wat hij wil, in een vorm die bij hem past. Dat betekent dat we jaarlijks duizenden school- en studieboeken, romans, kranten en tijdschriften willen aanbieden aan mensen voor wie lezen niet meer vanzelfsprekend is. 

We zijn daarmee in Nederland dé specialist in het maken van aantrekkelijke alternatieve leesvormen. Naast gesproken lectuur maken we ook boeken en andere informatie in braille, digitale of zelfs hybride vorm (digitale tekst op een beeldscherm, ondersteund door audio). We doen dit allemaal in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en diverse bedrijven en instellingen.

Maar we doen meer dan alleen produceren. We ontwikkelen apps om het lezen van aangepaste lectuur nóg gemakkelijker te maken. We adviseren bedrijven en uitgevers. We ontwikkelen nieuwe producten en organiseren kennisevents. Kortom, we maken veel mogelijk om de wereld van mensen met een leesbeperking te vergroten. En dat doen we met passie en trots.

Wil je weten wat Dedicon allemaal doet? Kijk eens op de website van Dedicon.